woensdag 6 juni 2007

Cobol krassen


Na het Euromax-debacle bij Frog ben ik, nu alweer zo'n anderhalve maand geleden, bij RDS terechtgekomen. RDS is een zusterbedrijf van mijn eigen werkgever, ICT. RDS doet het onderhoud van de software voor de ECT-terminals, onder meer de Delta Terminal op de Maasvlakte en (sinds een half jaar) de Home Terminal. Vanuit mijn werkplek in Pernis kijk ik uit op de Home Terminal, dat is leuk. Leuker in ieder geval dan het uitzicht bij Frog: een Utrechtse nieuwbouwwijk.

Zo zit ik dus nog steeds in de software voor containerterminals. Voorlopig werk ik aan de Home Terminal. Jammer genoeg is dat niet echt software om equipment aan te sturen, 't is meer administratieve software. En het is oude software. Heel oude software. De centrale applicatie is al meer dan dertig jaar geleden gemaakt. En dus in een taal geschreven die in die tijd gangbaar was voor administratieve software...: Cobol. Andere delen zijn in Pascal geschreven. Op VMS. De servers waren ooit VAXen, maar die hebben ze gelukkig vervangen door Alpha's.

De afgelopen zes jaar heb ik m'n werk vooral in Java gedaan. Soms JavaScript, C++, C of C#. In ieder geval redelijk hedendaagse talen (jawel, C is ook nog een hedendaagse taal). Op Windows, en soms Linux. Nou, dan is Cobol en VMS toch wel iets heel anders. 't Is weer eens wat -ehm- nieuws. Ik heb ooit stage gelopen bij IBM (op de kop af twintig jaar geleden), en daar heb ik een paar programma's gemaakt in PL/1. Dat is ook al zo'n dino-taal, maar Cobol is nog weer een stapje primitiever.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten