zaterdag 6 oktober 2007

Durian

Wat is een durian? Het is een vrucht uit zuidoost-azië. Het heeft een harde, houtige schil met scherpe punten, en daarin zit een aantal pockets met vruchtvlees. Dat vruchtvlees smaakt wee-ig; ik vind het niet bijzonder lekker. En vooral: het stinkt. Het stink heel erg.

Het schijnt dat er in Laos durians zijn, maar ze zijn me daar nooit opgevallen. Wel in Thailand. In het durian-seizoen worden ze daar overal op straat verkocht. Lien houdt van durians. (Ze spreekt het overigens zelf uit als tulian.) Dus als we in Thailand zijn, en Lien spot een durian-kar, dan is ze niet te houden.

Durian kopen in Bangkok


Maar had ik al gezegd dat die dingen nogal stinken? Ik heb gehoord dat je ze niet mee mag nemen in je hotelkamer, omdat de andere gasten er dan last van hebben. Lien heeft een keer geprobeerd wat durian-vruchtvlees mee te nemen in het vliegtuig, in haar handbagage. Dat werd er dus uitgehaald, alleen maar omdat het zo stinkt.

In Nederland kan je ook durians kopen. Uit de diepvries bijvoorbeeld. Niet goedkoop, overigens. En jammer genoeg smaakt dat toch een stuk minder lekker dan een verse durian (volgens de kenner hier in huis). Soms heeft de Chinese supermarkt verse durians (voor tientallen euro's per stuk). En dan moet je ze nog zelf uit elkaar halen ook. Met grof gereedschap.

Durian slachten, toen dat nog binnenshuis mocht


Philip is duidelijk beïnvloed door zijn moeder. Hij vindt dat wee-ige kennelijk wel lekker, en zo te zien zit hij niet zo met die stank. Nah, als ze maar buiten blijven met die rommel.

Philip lust durian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten