donderdag 4 september 2008

Onkruid wieden

Het is een onregelmatig terugkerend thema op dit blog: de tuin fatsoeneren. Als daar niet regelmatig aan gewerkt wordt, dan grijpt de natuur zijn kans. Sommige delen van de tuin heb ik redelijk goed weten te onderhouden. Er zijn ook delen waar de natuur al meerdere jaren ongestoord kan doen wat 'ie wil.

Nou heb ik in Cambodja gezien wat er met je tuin gebeurt als je zo'n duizend jaar lang vergeet om onkruid te wieden. Hele gebouwen worden gesloopt. De natuur is sterk.

Jungletempel bij Angkor, Cambodja


Zo erg is het in de tuin bij huize Rijstveld nog niet. De laatste paar meter van de achtertuin is in twee stukken verdeeld: links een schuurtje, rechts betegeld met een smal strookje aarde. Leuk voor de klimop, dacht ik een jaar of wat geleden.

Het blijkt dat die klimop ook kruipopzij is. De helft van het terrasje was overwoekerd. Sterker nog: 't is ook kruipdoor; ik zag vorige week klimop aan de binnenkant van de schuur. Een soort speleo-klimop, zeg maar.

Tuin bij huize Rijstveld, Nederland


Bovenstaande foto is genomen nadat ik enige tijd nogal tactloos met de snoeischaar in de weer ben geweest. Aan de kleurverschillen kan je zien hoeveel groeisel er was. 't Is nog niet klaar, maar het ziet er alweer redelijk fatsoenlijk uit. Gelukkig kan 't nu nog met een snoeischaar. In Cambodja zijn ze dat stadium al gepasseerd.

1 opmerking:

  1. Kuch. Noem het woord 'klimop' maar niet in het bijzijn van Pascal. Hij heeft ons vorige week geholpen om ongeveer 3,5 kuub klimop te snoeien, te rooien en naar de Haagse afvalinzameling te brengen.

    BeantwoordenVerwijderen