maandag 29 september 2008

Autogezeur

Ruim een maand geleden hield de SAAB ermee op. Ik kreeg van de ANWB een paar dagen een Volkswagen Polo. Daar hoefde ik niks voor te betalen (als ik het tot drie dagen beperkte), dus daar klaag maar ik niet over.

Na de Polo kreeg ik een tijdelijke lease-auto van mijn baas: een Seat Leon. In eerste instantie was ik wel blij, want ik kon 'm meteen ophalen. Maar verder was ik er niet zo tevreden over. Vooral omdat er geen cruise control in zat. Daar was ik namelijk helemaal verslaafd aan geraakt.

Dus ik wilde een andere tijdelijke lease-auto. Er zaten niet zoveel geschikte kandidaten in de auto-pool, en de auto's die ik wel wilde waren steeds al aan een ander beloofd. Maar na een paar weken kon ik een Peugeot 307 ophalen. Met cruise control. Ik moest er wel even voor naar Eindhoven rijden, maar dat vond ik niet zo erg.

Ik was wel blij met de Peugeot. Althans, vergeleken met de Seat. Maar ondertussen heb ik ook alweer een aantal klachten…:

Als ik mijn Polaroid-zonnebril opzet dan moet ik mijn hoofd kantelen om het display van de boordcomputer af te lezen.

De boordcomputer liegt over het verbruik. Hij zegt dat 't zo ongeveer 1:14 is, maar als ik de afgelegde afstand deel door het aantal liters dat ik tank dan kom ik op 1:11,5 uit.

Je kan de ingestelde snelheid van de cruise control met één km/h verhogen of verlagen, maar ook in stapjes van vijf km/h. En neurotische nerd als ik ben wil ik 'm dan ook altijd precies op een veelvoud van vijf hebben staan. En dat is niet altijd de ideale snelheid. Bovendien…:

De cruise control toont de ingestelde snelheid. Da's leuk, zou je zeggen. Maar die klopt dus niet. Als ik 100 instel, dan rijd 'ie maar 96.

Dat van die snelheid weet ik van m'n TomTom. Een GPS-ontvanger weet namelijk de snelheid een stuk nauwkeuriger dan de meeste auto's. Maar ik merk dat het opeens minutenlang duurt voordat TomTom weet waar ik ben! Vroeger duurde dat nooit zo lang. Ik weet ook wel hoe dat komt; de ramen van de Peugeot verzwakken de GPS-signalen. Want als ik het raampje open doe en de TomTom naar buiten steek, dan heeft 'ie opeens een veel betere ontvangst.

Nouja, ik hou het er wel mee uit tot ik de nieuwe auto heb. Ik heb een Prius Tech besteld. Helaas hebben die dingen een levertijd van vijf tot acht maanden (afhankelijk van aan wie je het vraagt). Lien mocht de kleur uitkiezen, en die heeft ze sindsdien nog maar één keer gewijzigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten