vrijdag 11 januari 2008

Werknemers in de IT zijn amateurs

Klussen in en om huis, wie kan het niet? Je hoeft niet een schildersopleiding te hebben om je kozijnen te schilderen. (Hmm - dat had ik vier jaar geleden al moeten doen. 't Komt er steeds niet van.) En wie kan niet zelf z'n nieuwe IKEA-meubeltje in elkaar zetten? Elektra en gas, da's al wat ingewikkelder, maar een beetje handige klusser kan ook daarmee een heel eind komen. Toch er is veel wat je eigenlijk niet mag doen. Als je in de meterkast wil gaan rommelen moet je al gauw officiëel gecertificeerd elektro-installateur zijn. Dat heeft een goede reden: het kan gevaarlijk zijn. Voor jouzelf, maar ook voor de overige bewoners van het pand.

Het is ook niet zo moeilijk om software te schrijven. Bijna iedereen kan wel een programmaatje maken. En vreemd genoeg zijn daar weinig of geen wettelijke regels of vereiste certificeringen voor. Veel van de mensen die in de IT werken zijn dan ook amateurs. Misschien hebben ze wel een cursusje of een zelfs heuse opleiding in de juiste richting gevolgd. Maar ook daar leer je helaas niet hoe je op verantwoorde manier software maakt. En dat is te merken. Men maakt er een rommeltje van.

Ik werk nu bij een bedrijfje waar we onderhoud aan oude software doen. Tien of meer jaar is oud in de snelle wereld van de IT. Eén van de centrale bedrijfskritische applicaties is zelfs al meer dan dertig jaar oud (en in COBOL geschreven, natuurlijk). In al die jaren zijn er heel wat verschillende mensen met al die software aan de gang geweest. Waaronder heel wat amateurs. En dat is te merken. Het is een rommeltje.

Deze week moest ik een triviale toevoeging aan een Windows-programma maken. Ik heb heel wat op mijn geachte voorgangers zitten schelden. Het is zo'n rommeltje dat het me veel te veel tijd en moeite kostte om uit te zoeken hoe en waar ik mijn wijzigingen moest doen. Het is een klein wonder dat ik in dat stuk code geen bugs heb gevonden. Dat zal wel komen doordat het functioneel gezien relatief simpel is. En het is al zó lang in gebruik dat eventuele bugs allang gevonden zijn.

Kort geleden kwam ik dit plaatje tegen. Ik denk dat ik elk individueel monster (ook die van part 2) wel eens tegen ben gekomen. Veel van hen meer dan ééns.

2 opmerkingen:

  1. Heheh, leuk! De meeste monsters hebben niks aan mij, maar die syntax serpent ken ik goed. Bij mij eettie naast puntkomma's heel vaak forward slashes of groter-dan-tekens. Natuurlijke vijand van de html-syntax-serpent: een editor die je code in kleurtjes laat zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Enge beestjes hoor. Jouw eigen programma's hebben natuurlijk meer weg van een operatiekamer.

    BeantwoordenVerwijderen