dinsdag 16 december 2008

Philip kan al heel goed lezen

Toen we in het voorjaar op vakantie waren, had ik een paar leesboeken bij me. En dat vond Philip heel interessant. Ik moest steeds de titel, de auteur en nog zo wat voorlezen. Nee, niet voorlezen, maar spellen. En dan ging hij helpen. Al gauw kon hij zonder mijn hulp de letters opnoemen. Hij leerde echt de letters, en niet de toevallige volgorde van klanken. Want als hij ergens anders een letter zag, dan benoemde hij die vaak correct. Niet dat hij zo vaak een letter herkende, want in Laos komen onze letters niet zo vaak voor. Maar dat terzijde.

We zijn nu zo'n driekwart jaar verder. Philip heeft niet echt verder geleerd, maar hij kent nog steeds veel letters. Soms vergist hij zich, maar vaak gaat het goed. Getuige de volgende recente gebeurtenissen:

• Ter verhoging van de feestvreugde van de verjaardagen die we laatst vierden hing er een ‘hoera’ aan de keukendeur. Zie foto. Ik stond in de keuken, en Philip verzocht mij de keukendeur dicht te doen. Waarop hij de letters ging oplezen: “Ha, Nul, Eee, ehm, ehm, Err, Aah”.

Hoera


• Hij heeft onder meer een Ikea MÅLA Tekenbord gekregen. En daar ging ik zijn naam maar eens op schrijven: “PHILIP”. Philip las moeiteloos de letters op: “Pee, Ha, Eén, El, Eén, Pee”.

• Daarna ging ik “MAMA” opschrijven. Philip spelde: “Frietjes, Aah, Frietjes, Aah”. Oeps. Nee hoor, we gaan echt niet zo vaak naar de McDonalds.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten