vrijdag 20 februari 2009

Googlephone, deel 3: Google Accounts

Mijn nieuwe telefoon, de T-Mobile G1, werd bezorgd op een vrijdag. Dat is de dag dat ik altijd ga klimmen. Ik kon dus pas daarna uitgebreid met mijn nieuwe speeltje aan de slag. Of eigenlijk niet eens zozeer met de telefoon, maar met mijn Google-accounts. De telefoon is namelijk gekoppeld aan een Google-account. Die koppeling is zo sterk, dat het zo ongeveer het eerste is wat je moet (ja, moet) instellen als je de telefoon voor het eerst aanzet. En dat was meteen het punt waar ik een belangrijke keuze moest maken: welk account gebruik ik?Het probleem is dat ik twee Google-accounts heb die ik aktief gebruik. Het ene is een regulier Google-account, dat ik heb omdat ik al jaren een gewoon gmail-adres heb. Het andere is een Google Apps-account, dat ik heb omdat ik Google Apps op het rijstveld-domein gebruik.

Het gmail-account was er het eerste. Ik heb daar dan ook een heleboel email verzameld. Pas later kwam het rijstveld-account. Ik wilde toen helemaal over gaan op dat account, inclusief het email-adres. Maar ik wilde mijn verzamelde gmailtjes niet kwijt. Dus toen ik naar het rijstveld overging besloot ik om het gmail-account voor de opslag van de email te blijven gebruiken. De meeste email kwam binnen op het rijstveld-adres; die liet ik automatisch doorsturen naar mijn gmail-account.

En nu moest ik dus kiezen: gebruik ik voor mijn G1 het oude gmail-account, of het rijstveld-account? Ik koos voor het rijstveld-account. Maar ik wilde wel alle oude email via de telefoon kunnen bekijken. Dat betekende dat ik de alle email die ik in het gmail-account bewaarde moest overzetten naar het rijstveld-account. Zo'n 800 megabyte. Dat lukte me door eerst met Thunderbird, via IMAP, alle gmail op te halen; daarna kon ik de Google Email Uploader gebruiken om het in mijn rijstveld-mailbox te krijgen. Maar toen stond een groot deel van de email dubbel in de rijstveld-mailbox, want ik stuurde immers al een tijdje alle email door van rijstveld naar gmail. Dus dat moest ik ook nog opruimen. Het werd diep in de nacht. Maar nu ben ik helemaal over. De weinige email die nog op het gmail-adres binnenkomt wordt nu automatisch doorgestuurd naar het rijstveld.

Vervolgens realiseerde ik me dat ik het gmail-adresboek ook nog moest overnemen naar het rijstveld-account. Ook dat lukte niet zonder slag of stoot. De adresboek-exportfunctie deed het niet. Dat kon ik gelukkig oplossen door de ‘older version’ van het gmail-webinterface in te stellen. Dan samenvoegen met het adresboek van rijstveld, weer ontdubbelen… Zo gaat de tijd wel snel.

Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten