zaterdag 28 februari 2009

Stoute CV-ketel

Ik kwam donderdag thuis in een koud huis. Dat is niet ongebruikelijk als er verder niemand thuis is. Dus ik zette, zoals gewoonlijk, de thermostaat wat warmer. Maar een tijdje later viel het me op dat het nog steeds niet erg warm was. Het bleek dat de CV-ketel stilletjes stond te klagen: A05. Volgens de handleiding was er dan een spanningsdip in het net, of is de branderautomaat defect.

Eerst maar de standaard ingenieurs-EHBO-technieken toegepast: resetknopje indrukken, de spanning eraf en weer erop, een flinke klap geven. Het hielp allemaal niet. Nou, dan zal de branderautomaat wel stuk zijn. Dat is het doosje elektronica waarmee de ketel bestuurd wordt.

De ketel was ruim twee jaar geleden ook al kapot, en toen is die branderautomaat vervangen. Sindsdien zeurt 'ie af en toe over E18 - “de resetknop wordt ingedrukt”. Terwijl de resetknop dan helemaal niet wordt ingedrukt, en er ook niks mis is met de bedrading daarvan. Dus de branderautomaat was dan gewoon een beetje aan het zeuren. Een welgemikte klap op de buitenkant van de ketel verhielp het probleem altijd.

Het huidige probleem lijkt ernstiger. Wat nu? Repareren of meteen een nieuwe ketel kopen? Die reparatie van twee jaar geleden kostte een boel geld. Een nieuwe ketel is ook niet goedkoop (hoewel ik dan wel een mooie smoes heb om er een zonneboiler bij te kopen). Twijfel, twijfel. Nou, ik ga er toch eerst zelf maar eens naar kijken. Maar daar heb ik zaterdag pas tijd voor.

Twee dagen gaan voorbij.

't Is nu zaterdag, en nu pas heb ik tijd om weer aandacht aan de ketel te schenken. In de tussentijd hield de ketel stug A05 vol. Zuchtend haal ik de spanning eraf en schroef ik de ketel open. Ik kijk de branderautomaat verwijtend aan. Alle stekkertjes zitten goed vast, alle draadjes lijken in orde, er is niks raars te zien. Ik doe de spanning er maar weer eens op. Hee, dat is raar - hij doet het gewoon! Het vuurtje gaat aan, de temperatuur stijgt. De A05 is en blijft weg. Hoera! Het oog van de meester maakt het paard vet, zullen we maar zeggen.

Helaas, even later komt de E18 weer eens terug. Dat accepteer ik niet. Ik ga over op lijfstraffen. Pats! Schud! Rammelen aan z'n draadjes! Dat zal de branderautomaat leren! Mokkend gaat 'ie overstag. De E18 is weg, en blijft voorlopig weg. Alleen durf ik nu niet meer de buitenkant van de ketel erop te schroeven.

Misschien begeeft 'ie het straks weer. Maar binnenkort is het lente, het wordt weer warmer buiten, dus een werkende verwarming wordt wat minder urgent. En af en toe een koude douche overleven we ook wel. Zo hebben we even tijd om te sparen voor een nieuwe ketel.

Overigens prijs ik mezelf gelukkig. 't Lijkt me een stuk erger als de verwarming vlak voor de winter uitvalt, en na vele reparaties pas ruim een maand later weer goed werkt.

1 opmerking:

  1. Wat een gedoe! Heb je weer even hoop dat hij het doet, valt hij weer uit. Mocht je er door een expert naar willen laten kijken.. dan is deze website misschien een uitkomst voor je: http://www.cvketel-weetjes.nl/artikelen/cv-ketel-vervangen/cv-ketel-vervangen.html
    Succes!

    BeantwoordenVerwijderen