Het hoofddoel van deze Rocksport was de Thaurac. Dat is een berg zo'n 40 km ten noorden van Montpellier. Volgens de topo zijn er zo'n 35 viertjes, zowat 100 vijfjes, honderden zesjes (netjes verdeeld over 6a, 6a+, 6b, 6b+, 6c en 6c+), en meer dan 100 zevens en achten. Er zijn korte routes van één touwlengte en er zijn routes van drie of vier touwlengtes. Genoeg te doen, dus. Bovendien kan je er prima parkeren bij de ingang van de Grotte des Demoiselles, waar je aan het einde van de klimdag ook nog eens ijsjes kan kopen.
Het was hier en daar wel wat begroeid (“botanisch” is de juiste klimterm). En sommige routes bestonden niet meer. Akshay en ik wilden dinsdag de “voie du secrétaire” klimmen, een route in sector Belle au Bois Dormant (massief Pingle à Cheveux). Volgens de topo een prima behaakte route die in 1970 geopend is. Twee touwlengtes 4b, naar 60 meter. Lekker makkelijk meters maken. Maar al wat we konden vinden was één mephaak, ver weg, en één relais, dat volgens mij ook nog bij de route ernaast hoort. En een paar schroeven zonder haken. Het lijkt erop dat de behaking weggehaald is. Misschien was de rots te brokkelig geworden.
We gingen in plaats daarvan over op de “voie du tournesol” in sector Falaise de la Grotte (schuin boven de ingang van de Grotte des Demoiselles). 't Zijn drie touwlengtes, 5b/4b/4c, en de dag daarvoor hadden we de eerste touwlengte al gedaan. We snappen de waardering niet helemaal. De 4b-lengte was zo ongeveer de moeilijkste, een (verhoudingsgewijs) lastige plaat. Terwijl de eerste touwlengte een 5b zou moeten zijn, maar dat was vooral bakken trekken. Net zoals de laatste touwlengte.
Sommige sectoren zijn wat lastig te vinden. Er zijn geen bordjes ofzo. Wel staat er bijvoorbeeld in de topo dat je bij een fixed rope of een klettersteig naar boven moet. Maar dan blijken er meerdere fixed ropes te zijn, zodat we alsnog verdwaalden (dat is overigens niks nieuws voor Akshay en mij).
We zochten de Combe de la Coste. Die heeft twee sectoren. Maar we liepen veel te ver door. Pas na heel wat omzwervingen vonden we de eerste sector, Cengle de Josep.
Even later wilden we naar de andere sector, Chez Rémy. Bij het fixed rope omhoog, zie de topo. We verdwaalden natuurlijk weer. We hadden wel mooi uitzicht, dus toen besloten we maar om te gaan lunchen. Een half uurtje later klauterden we weer naar beneden, en uiteindelijk vonden we de juiste klettersteig. Chez Rémy is leuk! Perfect half in de schaduw, de wind wordt een briesje door de bomen, heerlijk. En prima routes. We hebben onder meer een 6a+ getoproped.
Niet ver weg van de Thaurac ligt St-Jean-de-Bueges, een pittoresk dorpje onder een oud kasteel. Er is ook een klimrots. Daar wilden we misschien ook wel een dagje heen. We zijn er op een middag naartoe gereden om een topo te kopen. Dat lukte niet; de topo wordt niet meer gedrukt en is uitverkocht. In het café waar 'ie vroeger verkocht werd hadden ze nog één exemplaar. Dat mochten we fotograferen. Dat hebben we toen maar gedaan (leve de digitale fototoestellen; gelukkig waren het niet zoveel pagina's). Uiteindelijk zijn we er niet gaan klimmen. Er zit niet echt heel veel leuks voor ons en de kwaliteit van de behaking was ook onduidelijk.
We zijn woensdag een dagje naar Seynes gegaan. Dat ligt ruim een uur rijden naar het noordoosten. We hadden geen topo, en het lukte ook niet om er eentje te kopen. Maar Akshay had zich goed voorbereid. Hij wist in welke sector de leuke routes zitten. En er was bij heel wat routes zowel de naam van de route als de waardering op de wand geschilderd. Er was voor ons genoeg leuks te doen voor één dag, misschien zelfs wel voor twee dagen.
Mijn klimnivo was ondertussen alweer aardig aan het stijgen. De eerste dag had ik nog wat moeite met een viertje, maar in Seynes klom ik moeiteloos een 6a met een lastige sleutelpassage voor.
dinsdag 29 april 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik ben heel benieuwd waar je de topo van de Thaurac gevonden hebt?!
BeantwoordenVerwijderenWij vertrekken eind deze week naar Laroque, en ik was ook al wat rotsjes aan het zoeken...
Heel graag een reactie!
Groetjes,
Linde