dinsdag 1 juli 2008

Toegang tot Internet - 2

Een historische vertelling in vijf actes.

Eerste acte: Het verleden.

Ik had ooit een Internet-account genomen bij Demon. Dat was vóór de tijd van ADSL. Als je wilde internetten dan belde je in met je modem. Of met je ISDN Terminal Adapter, zoals ik, en dat ging lekker snel. Op een gegeven moment besloot ik om een ADSL-aansluiting de nemen. Ook maar bij Demon. Nog sneller.

Na een aantal jaar werd Demon overgenomen door XS4ALL. Omdat XS4ALL geen abonnement had dat qua snelheid vergelijkbaar was met wat ik had, verzonnen ze speciaal voor mij (en de andere ex-Demon-klanten) een abonnement dat voor ongeveer dezelfde prijs ongeveer dezelfde snelheid bood. Bij de technische overgang was ik even de verbinding kwijt, maar dat was snel genoeg weer opgelost.

Tweede acte: De verleiding.

Een week of wat geleden ging ik eens op de site van XS4ALL kijken. Ik zag dat ze een snelheidsverhoging hadden doorgevoerd voor de ADSL-klanten. Hee, daar had ik niets van gemerkt. Niet dat ik vond dat 't te langzaam ging, maar toch. Ik ging maar eens met de helpdesk bellen, want ik wist niet eens meer wat voor abonnement ik eigenlijk had.

Het bleek dat ik nog steeds dat speciale Demon-abonnement had. Anderhalve megabit per seconde. Terwijl het goedkoopste reguliere ADSL-abonnement bij XS4ALL al 4 Mbit/s was! Die snelheidsverhoging gold alleen voor de reguliere abonnementen. Bah.

Ik ging verder neuzen op de XS4ALL-site. Hee, wat leuk, een aanbieding: als je je contract met 12 maanden verlengt dan krijg je een nieuw ADSL-modem. Het leuke is dat dat ook een telefooncentrale is, die VoIP doet. Dus dan kan je bellen over de Internet-aansluiting (de omgekeerde wereld, voor een oudgediende zoals ik, maargoed). Of, naar keuze, over de vaste aansluiting, want je kan het modem bovendien op de vaste telefoonaansluiting aansluiten (analoog dan wel ISDN).

Het allerleukste is nog wel dat het modem niet alleen analoge telefoons aankan, maar ook een ISDN S0-aansluiting heeft. Dus ik kan mijn ISDN-telefoons en -telefooncentrales erop aansluiten, en dan daarmee over Internet bellen! Dan kan ik daarna mijn ISDN-abonnement bij de KPN opzeggen en het nummer naar XS4ALL porteren. Dat kost me vijf euro per maand; de KPN rekent ruim 5 keer zoveel.

Intermezzo: Andere nieuwe apparatuur.

Ik wilde al een tijdje een externe harde schijf hebben. Die wilde ik, onder meer, als backup-medium voor mijn foto's gebruiken. En dan wilde ik het liefst eentje met een netwerk-aansluiting. Nu Lien in het verre oosten is kan ze me niet tegenhouden, dus ik heb eindelijk een Synology DS107 gekocht. En ik ben er bijzonder tevreden over.

Maar de verbinding tussen de PC en de nieuwe disk was een beetje langzaam. Alle foto's van één jaar kopiëren duurde uuuren. De pc en de disk hebben allebei een gigabit-poort, maar ik had er een oud hubje tussen gezet. Die deed maar 10 megabit per seconde, half duplex. Dus toen moest ik een nieuwe gigabit-switch kopen (1000 megabit per seconde, full duplex - meer dan 100 keer zo snel). Gelukkig kosten die dingen nog maar een paar tientjes, tegenwoordig.

Nieuwe switch en nieuw ADSL-modem

Derde acte: De ellende.

Ik wilde de mooie telefooncentrale annex ADSL-modem wel hebben dus ik besloot om op de actie-aanbieding van XS4ALL in te gaan. Ik kon het online aanvragen. Nee dus, dat lukte niet. De helpdesk-dame vertelde me dat die actie alleen geldt voor reguliere abonnementen. Bah.

Dan maar eerst mijn abonnement omzetten naar een reguliere vorm. Kost me zo'n acht euro per maand extra, maar dan is mijn verbinding ook meteen een stuk sneller. Dat lukte wel online, en het was dezelfde dag nog geregeld. Ik probeerde meteen opnieuw de actie-aanbieding, en ook dat lukte. 't Was alleen wat merkwaardig dat ik nergens in de online status kon zien dat ik dat had aangevraagd.

Toen was het wachten op het modem. Thuis zijn alleen maar poezen, en die doen de deur niet open, dus ik had het naar kantoor laten sturen. Maar na een paar dagen was er nog geen modem. De dame van de helpdesk wist me te vertellen dat 't nog wel een kleine week kon duren, dus ik wachtte geduldig af.

Een kleine week ging voorbij, maar er kwam geen modem. De dame van de helpdesk wist me donderdagavond te vertellen dat 't dinsdag al was bezorgd! Huh? Ze gaf me een trace&track-code van TNT, en inderdaad, daar stond hetzelfde. Maar ik had 'm niet ontvangen!

Vierde acte: De tijdelijke opleving.

Vrijdagochtend, op kantoor. Collega Roene vertelt me dat we een postbus hebben in Gebouw 3. Dat weet hij toevallig, omdat hij vroeger altijd de post ophaalde. Zou het pakje misschien daar bezorgd zijn? En inderdaad, het pakje zit in de postbus. Dat kan helemaal niet, want het past niet door de sleuf, maar ik was allang blij dat het pakje gelokaliseerd was. Zoals bekend zijn oplossingen er om ruimte te maken voor nieuwe problemen: onze baas, die de sleutel van de postbus heeft, is er niet. Gelukkig heeft de huismeester ook een sleutel, en hij geeft zonder moeilijk te doen het pakje en een paar brieven aan ons. Blijkbaar zien we er heel eerlijk uit.

Vrijdagavond heb ik meteen mijn nieuwe modem geïnstalleerd. En hij deed 't niet. Dat kon wel kloppen, want er is iets technisch met een lease op de ADSL-lijn, zodat het tot twee uur kan duren voordat een interface met een nieuw MAC-adres toegang krijgt. Eerst maar klimmen. Uuuuren later kom ik weer thuis. Hij doet 't nog steeds niet! Dat is gek. Ik probeer van alles, maar zonder succes.

Vijfde acte: Het happy end.

Ik sluit het oude ADSL-modem weer aan. Die doet het meteen. Hmm. Het lukt me om het MAC-adres van het oude modem in het nieuwe modem te zetten, maar nog steeds no luck. Als laatste mogelijkheid ga ik maar eens alle instellingen tot in detail vergelijken. En dan blijkt dat het oude modem de VCI op 34 heeft staan, terwijl dat in het nieuwe modem 35 is. Maar dat zou 35 moeten zijn, volgens alle documentatie van XS4ALL! Toch maar proberen - en meteen werkt 't.

(Ik meldde 't per email bij de helpdesk, en ik kreeg een mailtje terug: “Een heel klein aantal ex-Demon aansluitingen…”. Grmbl, ik was weer eens de uitzondering.)

Vervolgens ging ik aan de slag met de telefoonaansluiting. Dat werkt, voor de verandering, in één keer als een zonnetje. Ik ben helemaal gelukkig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten