vrijdag 15 februari 2008

Gadget freak

Laatst noemde iemand mij een gadget freak. Als ik het me goed herinner was dat omdat ik een lampje wilde kopen. Ik ga namelijk binnenkort een weekendje ondergronds. Klimmen en klauteren in een grot, ergens in België. Speleologie noemen ze dat. En er is daar geen vaste verlichting aangebracht. Grotten met vaste verlichting zijn voor de luxe-toeristen. Dus heb ik een lampje nodig.

Nou heb ik wel een mooi hoofdlampje, een Tikka XP (en ja, Nans, de gekleurde voorzetdingen passen en doen het prima). Die Tikka geeft best wel veel licht, zeker vergeleken met ‘gewone’ Tikka's en dergelijke. Dat heb ik in Paklenica wel gemerkt. Maar hij schijnt niet zo heel ver in de normale stand. Hij heeft wel een boost-stand, maar doet het maar eventjes. Daarom wilde ik een hoofdlampje kopen dat wat verder schijnt. Eigenlijk wilde ik de Petzl Myo 5, met vijf power regulated leds voor dichtbij en een halogeen lamp voor ver weg. Maar ik kan 'm nergens vinden. Zelfs niet op de Petzl-site. Hmm.

Twee weken geleden was ik toevallig in Amsterdam. Ik liep de plaatselijke Bever maar eens binnen. Hun hoofdlampjes-collectie was nóg kleiner dan die van de Haagse Bever. Maar uiteindelijk heb ik er twee hoofdlampjes van Black Diamond gekocht. Black Diamond? Ja, ik ben blijkbaar van mijn Petzl-geloof gevallen. Twee? Ja, twee. Dit soort spul kan ik altijd nog in Laos achterlaten.De Gemini staat niet eens op de BD-site, dus die zal wel oud zijn. Hij was ook goedkoop, nog geen 25 euro. Maar hij heeft wel een gloeilamp, twee leds, en… is redelijk goed waterdicht: IPX7, “It will continue to function for 30 minutes when submerged one meter deep in distilled water.” Kijk, da's handig als je in een waterige grot gaat speleologeren.

De Icon is een wat modernere lamp. Hij heeft een mega-LED van wel 3 watt, die 80 meter ver komt (als de batterijen vers zijn). En hij heeft vier SuperBright LEDs voor het dichtbij-werk. Maarja, in de gebruiksaanwijzing staat: “DO NOT Submerge”. Op de BD-site vond ik dat 'ie een IPX4 rating heeft, en dat betekent “splash-proof from all sides”.

Overigens, als ik al een gadget freak ben dan heb ik dat niet van een vreemde. Mijn pa heeft twee computers, vier printers, een extra harde schijf en nog wat losse computer-gerelateerde rommel in zijn studeerkamer staan. En volgens mij gebruikt hij het nog allemaal ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten