donderdag 1 mei 2008

Autoperikelen

Ik ben blij met mijn auto. 't Is een comfortabel voertuig. Maar het ding heeft ook onderhoud nodig. Vroeger, met vorige auto's, deed ik dat zelf, maar nu niet meer. Ik heb een chronisch gebrek aan tijd. Dus als 'ie gaat piepen dat 'ie naar de garage wil dan maak ik maar weer een afspraak.

De auto
(De zwarte kat die voor de auto langs loopt is Casper. Casper brengt geen ongeluk.)


De auto was al een tijdje aan het piepen. Letterlijk. Als ik een scherpe bocht naar rechts maakte. En dan flitste er ook even een lampje op het dashboard aan. En meteen weer uit, zodat ik niet kon zien wat er aan de hand was. Met wat nadenken, en preventief kijken vlak voordat ik weer eens zo'n bocht nam, kwam ik erachter dat het met de motorolie te maken had. 't Zal wel een beetje te weinig aan het worden zijn, dacht ik.

Nou wilde hij ook weer eens naar de garage. De garage had geen tijd vóórdat we naar Frankrijk op vakantie gingen, dus de afspraak werd gemaakt voor de maandag direct daarna. Ik dacht nog, dat gepiep met die motorolie zingen we wel uit tot dan.

Maar natuurlijk ging de auto in Frankrijk steeds vaker piepen. Niet alleen bij een scherpe bocht naar rechts. Ook bij een minder scherpe bocht naar rechts, of bij een bocht naar links, of bij een hobbeltje. Ik besloot dat het tijd werd voor actie, anders zouden we misschien terug naar Nederland moeten lopen. Ik controleerde het oliepeil. Het was al onder het minimum.

We waren net bij een supermarkt die ook een benzinestation had. Ik dacht: daar verkopen ze vast ook wel motorolie. Bij dat benzinestation dus. Nou, nee, ze verkochten alleen maar benzine (en diesel, neem ik aan), en gas in tankjes en tanks. Maar geen motorolie. Gelukkig had de supermarkt wel pakken motorolie op de schappen staan. Het werd de eerste keer dat ik onderhoud deed aan deze auto; ik heb denk ik hooguit één keer de ruitewisservloeistof bijgevuld.

Motorolie bijvullen


Tijdens diezelfde vakantie werd vanuit de andere auto de observatie gedaan dat de rechterachterband een beetje zacht leek. Ik wilde dat best wel even controleren. Te zacht is niet goed voor het verbruik en versnelt de slijtage, heb ik wel eens gehoord. Maar ik vergat het steeds. En toen ik er eindelijk aan dacht (op de terugweg), en daadwerkelijk bij een benzinestation de luchtpomp gevonden had, bleek dat die luchtpomp stuk was. De slang ontbrak. Bah.

Toen kwam de maandag bij de garage. Het was ook weer tijd voor de APK. En het profiel van de achterbanden was ondertussen te ondiep. Dus nu heb ik een paar nieuwe banden. Zo zie je maar: problemen lossen zich soms vanzelf op. De rekening moet ik nog krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten