zaterdag 14 juni 2008

Vlucht CI66 is geannulleerd - 6

Het is een paar dagen stil geweest in de serie Vlucht CI66 is geannulleerd. Het is alweer drie dagen geleden dat deel 5 gepubliceerd werd. Het was niet om jullie, mijn lezers, extra lang in spanning te houden. Nee, de reden was heel eenvoudig: het lukte maar niet om contact te krijgen met Lien.

Er zijn in Laos meerdere mobiele-telefoon-netwerken. En die hebben een redelijk goede dekking. En T-Mobile heeft met tenminste één van die netwerken een roaming-overeenkomst. Zo kon ik moeiteloos Lien op haar Nederlandse nummer bellen in Vientiane en in Xieng Khouang. En in Sam Neua zou dat ook moeten werken. Maar in Ban Lao helaas niet, dat had ik zelf al vastgesteld.

Maar na ons laatste gesprek, in Xieng Khouang, nam Lien haar eigen telefoon niet meer op. De eerste paar keer dat ik 't probeerde ging 'ie nog wel over, maar niet zo vaak, en dan kreeg ik voicemail. De latere pogingen kreeg ik meteen een melding dat het nummer niet bereikbaar was.

Nou heb ik ook allerlei Lao-telefoonnummers. Van de zusjes Loun, La en Soi. Van broer ‘Soldaat’ Mai. Maar al die telefoons stonden uit of er werd niet opgenomen. Ik heb nog een paar nummers die Lien ergens opgeschreven had, maar ik weet niet van wie die zijn. Toch maar geprobeerd. Eentje nam op!

Ik heb het al eerder gezegd (in een iets andere vorm): succes bestaat mede om ruimte te maken voor problemen. 't Probleem hier is dat ik niet zo vloeiend Lao spreek. Soms een paar woordjes, dat lukt wel. Maar een telefonische conversatie, over een wat ruisende verbinding, die bovendien een vertraging van één à twee seconden heeft, met een meneer die ook nog terugpraat; dat is iets heel anders.

De meneer wist wel over wie ik het had, dus hij zal wel familie zijn. Met enige moeite kwam ik erachter dat Lien richting Sam Neua was gegaan. Tja, dat wist ik al. Maar hoever was ze nu? Hier hield het gesprek een beetje op.

Later lukte het me om La te bereiken, maar dat leverde eigenlijk hetzelfde op.

Vandaag, aan het begin van de middag, deed ik maar weer een belrondje. Weer veel telefoons die niet overgingen of die niet opgenomen werden. Weer dezelfde meneer bereikt. Nu sprak hij een beetje Engels: “Your wife is to Sam Neua Province”. Nah, de mededelingen zijn tenminste wel consistent. Ik vroeg of hij een telefoonnummer had van iemand in Ban Lao. Hij brabbelde nog wat onverstaanbaars terug, en even later werd de verbinding verbroken. Hmm. Een kwartiertje later werd er gebeld. Het was Lien! Ze zijn ondertussen in Ban Lao.

In het vorige deel van deze serie hadden we Lien en Philip woensdagavond achtergelaten in een hotel in Xieng Khouang. Broer Tham zou ze komen ophalen, maar ze konden hem niet meer bereiken. Vandaag vertelde Lien dat Tham later op de avond in Xieng Khouang was aangekomen. De volgende dag zijn ze naar Ban Lao gegaan.

En zo zijn we aan het einde gekomen van de serie Vlucht CI66 is geannulleerd. Nu moet ik nog met China Airlines gaan praten over de schadevergoeding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten